Loading...
  • mail: olympic@net.hr, mob: +385 (0) 98/544-867

SPORT U BORBI ZA ZDRAVLJE

Magglingenska deklaracija iz 2003. godine sport definira kao potrebu i pravo svakog čovjeka i idealno sredstvo za učenje nužnih životnih vještina  (Ogi, 2003).

Tjelesna aktivnost osnovna je čovjekova potreba od njegova rođenja do kasne starosti. Suvremeni uvjeti života i rada  zaokupljaju čovjeka, ograničavajući optimalnu razinu tjelesne aktivnosti, zbog čega se mijenjaju i prehrambene navike. Upravo su to dva glavna razloga sve većeg broja pretile djece u društvu.

Pretilost je jedna od najrasprostranjenijih bolesti modernog čovjeka, čiji su uzroci „sjedilački način života“, nedovoljna razina aktivnosti, nepravilna prehrana, genetski čimbenici stil života, stres…

Nažalost pretilost je sve prisutnija i u dječjoj dobi, što potvrđuje podatak da je ugroženo svako šesto dijete. Broj pretile djece od 80-tih godina u stalnom je porastu i danas je udvostručen. Istraživanja pokazuju da je konzumacija slatkih pića i voćnih sokova sa velikim udjelom šećera jedan od glavnih krivaca pretilosti u djece i mladih. Uz to, na negativne utjecaje televizije i ostalih medija koje reklamiraju takve proizvode posebno su osjetljiva upravo djeca. Djeca sve više slobodnog vremena provode mirujući u zatvorenim prostorima uz mobitele, tv, računala i video igre.

Ako se kod djece već od rane dobi ne stvori navika sustavnog tjelesnog vježbanja, postaju neaktivna i podložna svim negativnim utjecajima modernog života u kasnijim fazama života.

Preporuka je da se djeca predškolske i rane školske dobi uključe u univerzalne sportske škole što im omogućuje samostalno razvijanje intelektualnih i fizičkih sposobnosti putem igre, druženja i treniranja.  Pritom moramo voditi računa da se rad odvija pod stručnim vodstvom kineziologa i trenera koji će odabrati najprikladnije kineziološke sadržaje primjerene dobnom uzrastu djeteta.

Ako se kod djece na vrijeme razviju navike da budu tjelesno aktivni, možemo očekivati da će ih nastojati zadržati i u nastavku života.

Istraživanje znanstvenika sa Northwestern University utvrdilo je da će osobe koje su u mladosti bile „fit“ u srednjoj dobi imati znatno manje teškoća sa zdravljem i prekomjernom tjelesnom težinom. Također je ustvrđeno da dobra forma može reducirati posljedice prekomjerne težine, kao što su pojava visokog krvnog tlaka i bolesti krvožilnog sustav, te smanjiti rizik od pojave moždanog udara i šećern bolesti (dijabetesa) i to za trećinu.